איך לגדל אלון משלב הבלוט ועד שלב ההוצאה מהעציץ
ותודה לא.י ששלח לי את השאלה
הקדמה
השלב הראשון בתהליך הוא איסוף בלוטים.
כלל ראשון באיסוף בלוטים הוא איסוף מן הטבע ולא מעצים שתולים.
כלל שני - כדאי לאסוף בלוט מעצים גדולים ומרשימים.
מידע נוסף על בלוטים ניתן לקרוא בדף בלוטים וגם במסמך "בלוט – זריעת עצי אלון במרחב הציבורי בישראל".
איסוף הבלוטים
לגבי בחירת מקום - מומלץ לאסוף בלוטים מעצים גדולים ומרשימים קרוב למקום השתילה המיועד. מידע על היכן יש אלונים בישראל ניתן למצוא בפרויקט מיפוי אלוני ישראל.
בלוטים של עצי אלון, כמו זרעים אחרים, גדלים באופן לא אחיד כך שחלק מן הבלוטים ייצרו שתילים טובים, חזקים ומהירים וחלק ייצרו שתילים לא ראויים. רוב הבלוטים ייצרו שתילים רגילים. לפיכך, אם אין לכם הגבלה מומלץ לזרוע יותר מבלוט אחד ולבחור את השתיל/ים המצטיין.
מתי מוכנים הבלוטים לאיסוף וזריעה
בלוטים של מיני עצים שונים מבשילים בזמנים שונים, כתלות בגנטיקה של כל מין ומין, בנוסף להשפעות סביבתיות כמו קרקע, אקלים, משטר גשם ועוד. בלוטים מוכנים לאיסוף כאשר האגוז ניתק בקלות [ללא מאמץ] מן הספלול. מומלץ לאסוף בלוטים מן העץ טרם נשירתם.
הבלוט מהווה מזון מלכים לציפורים [בעיקר עורבני] וליונקים (חזירים, מכרסמים ואחרים). בין היתר הבלוט מהווה בית גידול לחדקונית הבלוטים שמטילה את ביצה/ים בתוך הבלוט לאחר קידוח שמשאיר נקב זעיר. זחל החדקונית, אוכלת את פנים הבלוט ולרוב גם פוגעת בניצן כך שמומלץ להימנע מזריעה של בלוטים מחוררים.
[ראה זמני הבשלה בטבלה בסוף הפוסט]
שמירת בלוטים
אספתם בלוטים - נהדר! במידה ואתם לא זורעים את הבלוטים בסמוך למועד האיסוף, ניתן לשמור עליהם במקרר מספר שבועות.
זריעה
מועד
מומלץ לזרוע את הבלוטים סמוך למועד איסופם ובכל מקרה במהלך תחילת החורף. בלוטים שמאוסמים זמן רב, נובטים ובשלב מסוים קשה מאד לטפל בהם.
מיכלי זריעה
את הבלוט ניתן לזרוע בכוסיות ייעודיות בנפחים שונים. מהניסיון שלי, התוצאות הטובות ביותר מתקבלות בתבניות השרשה של 12 או 24 כוסיות. אני מעדיף תבנית 24.
ניתן כמובן לזרוע בלוטים גם בכל כלי, כגון: עציץ, בקבוק פלסטיק או כל מיכל אחר. כדאי להשתמש בכלים עמוקים, לפחות 20 ס"מ או יותר עם חורים טובים לניקוז המים.
מצע גידול
ניתן להשתמש במגוון של מצעי גידול. בכל מקרה, רצוי להשתמש במצע גידול מאוורר היטב. ניתן להשתמש בקרקע או במצעי גידול שונים הניתנים לרכישה במשתלות ו/או בחנויות לציוד חקלאי. במידה ומשתמשים בקרקע, מומלץ להשתמש בקרקע בעלת יכולת ניקוז גבוהה. את הקרקע מומלץ לערבב עם קומפוסט ביחס של 1:6 [15%].
זריעה
לפני הזריעה, מעבירים את הבלוטים במיכל מים. בלוטים חיוניים שוקעים במים והם ראויים לזריעה. בלוטים שצפים על פני המים, הם יבשים וקרוב לוודאי איבדו את חיוניות העובר ולא ראויים לזריעה.
את הבלוט, או נכון יותר האגוז של הבלוט, מניחים על המצע כאשר ציר האורך שלו מקביל לפני המצע. לוחצים את הבלוט לתוך המצע כך שהוא שוקע לא יותר מ 5-10 מ"מ מפני המצע. את החלל שנוצר מעל האגוז, ממלאים ומכסים את פני הבלוט.
בלוטים הינם מזון רצוי ומבורך לעורבנים [ולא רק]. מומלץ להגן על פני מצע השתילה באמצעות רשת ו/או מכשול שירחיק את הציפורים החמסניות מהבלוטים שזה עתה זרעתם.
הנבטה וגידול
לאחר הזריעה יש צורך להשקות את מצע הגידול באופן סדיר. יש להקפיד על מצע לח, לא מוצף. הבלוטים מוציאים שורשון ולאחר מספר ימים/שבועות הם יוציאו את העלים הראשונים ויתחילו לצמוח.
נבטים מתפתחים בקצב שונה תלוי מין ותלוי פרט.
לאחר 3-4 חדשים, הנבט יוצר גוש שורשים שאוחז היטב במצב הגידול. במידה והנבט נמצא בכוסית, זה הזמן להעביר אותו לעציץ גדול יותר:
ניתן להעביר את הנבט בשני שלבים, לעציץ 3-5 ליטרים ואחרי 10-12 חודשים, כאשר נוצר גוש שורשים חזק, להעביר אותו הלאה.
ניתן להעביר את הנבט בשלב אחד לעציץ 8 או 10 ליטרים, כלי עמוק ככל האפשר.
העברת השתילם מכלי לכלי נעשית בהדרגה כך שבכל שלב, נוצר גוש שורשים חזק. את העברה בין עציץ לעציץ צריך לבצע על מנת למנוע מן השורשים ליצור פיתולים. מצב כזה יגרום לשתיל שנראה יפה בעציץ להתנוון.
ניתן להחזיק את השתיל בעציץ 10 ליטר עד גיל 3-4 שנים, או אז הוא יכול להגיע לקוטר גזע באזור צוואר השורש של 2-3 ס"מ בגובה של 100-200 ס"מ. בשלבים די מוקדמים, למי שרוצה ליצור גזע מרכזי זקוף, יש צורך לתמוך את השתיל עם מוט במבוק. אפשר להמשיך לטפח את השתיל תוך העברה נוספת לכלי של 25 ליטרים ובהמשך גם לכלים גדולים יותר.
יש להקפיד בכל שלב לא ליצור מצב של פיתול שורשים. מצב זה יגרום לשתיל, יפה ככל שיהיה בעציץ, להיות שתיל מנוון באדמה. מסיבה זו, וכן כדי לחסוך זמן גידול ולדלג עת העתקת השתיל מכלי לכלי, משתלות מגדלות את נבטי האלונים באדמה. את השתילים המוכנים שהיגעו למימדים הרצויים, מנתקים במגוון של מכונות העתקה יעודיות.
השקיה ודישון
יש להקפיד על השקיה סדירה, מומלץ באמצעות בקר כך שהשתיל/ים יקבלו מים בצורה סדירה.
יש להקפיד על שמירה של לחות המצע, ניקוז משובח ואוורור.
אסור להציף שתיל ו/או עץ אלון. זה יגרום לריקבון השורשים ולתמותה של העץ.
בשלב שבו הצמח נמצא בעציץ, ניתן לדשן אותו. אני נוהג לדשן בגרגרי אוסמוקוט 6-8 חודשים בתחילת האביב, מחזור לבלוב ראשון.
מועדי ההבשלה המתאימים לאיסוף הבלוטים מפורטים להלן:
מין האלון | זמן הבשלה |
אלון אנגלי / ארוך העוקצים | אוגוסט-ספטמבר |
אלון תבור | ספטמבר-נובמבר |
אלון תולע | ספטמבר-אוקטובר |
אלון מצוי | נובמבר-ינואר |
אלון שסוע | אוקטובר |
אלון חרמוני | אוקטובר |
אלון שעם | אורטובר-נובמבר |
אלון גלעין | אורטובר-נובמבר |
אלון ערמוי | אורטובר-נובמבר |
הערה
בשנים האחרונות, תצפיות מראות פגיעות מרובות ורגישות גבוהה של אלון אנגלי/ארוך עוקצים לחיפושית האמברוזיה בכל רחבי הארץ.
נכון למועד כתיבת הפוסט, ברמה עולמית, אין טיפול יעיל אשר עוצר את פעולת החיפושית, ועם התפתחות הנבירה והפגיעה בצינורות ההובלה, ענפי העץ מתייבשים ועלולים לקרוס, במהלך שמביא בסופו ניוון קשה ותמותה של העץ. לפיכך, עד שלא יתפרסם ע"י גורמי מחקר ראויים שנמצא טיפול מתאים לאמברוזיה, המלצת המשתלה להימנע מלזרוע ו/או לשתול עצי אלון אנגלי/ארוך עוקצים בישראל.
Comments