כללי
האלון הוא עץ אולטימטיבי. גדול, הדור, חזק, קשה, אציל, קדוש, בריא, מאריך ימים, קבוע, יציב, עמיד, שימושי, חסכן, חברותי, מזין, מתבלן, מרפא, משמח ומועיל. האלון הוא עץ מקודש ומקובל במקומות רבים מקדמת דנא. האנגלים מכנים אותו מלך היער, The king of the forest. אצלנו אין יערות ולפיכך האלון שומר על מעמדו כעץ שליט, הוא מלך החורש. כך חברת אלון המצוי אלה בגליל והרי יהודה, כך בשרון ובגליל התחתון עם יער הפארק של אלוני התבור. עצי אלון הם הדבר הטבעי והנכון בנוף, בגינון הים תיכוני בכלל ובגינה הישראלית בפרט. האלונים המקומיים בנויים למזג האויר הישראלי, לא דורשים השקיה לאחר קליטתם ועמידים לתנאי אקלים קיצוניים ומפגעי טבע שונים.
האלון, מתרבה בטבע מנביטת הזרעים שלו, בלוטים. באפגניסטן, פקיסטן וקשמיר, צומח אלון בלוט, או בלטינית Quercus baloot
אלון הבלוטים
הנבט, שולח שורשון לעומק האדמה. אם הוא יגיע לשכבה לחה אוצרת מים בקיץ הוא יקלט, יצמח ובעל סיכוי לשרוד.
בגינון, אנחנו זורעים את הבלוטים עם השקיה ובהתאם לפוריות הזרעים, ישנה בד"כ שרידות גבוה של הנבטים.
נבט האלון, עולה בענף בודד או מרובה ענפים וכך אנו מוצאים עצים עם גזע מרכזי, או מרובי גזעים היוצרים מופע של גביע.
אחרי שאלון נקלט והתבסס, הוא צמח חזק, בריא ועמיד ללא צורך בשום טיפול. אם חלילה, יפגע העץ, הוא יצמיח ענפי משנה ויחדש את הנוף שלו.
האלון הוא עץ עמיד מאריך ימים. עצי אלון בעיקר ממין אלון אנגלי Quercus robur באירופה, מאריכי חיים. יש רישום של מספר פרטים שמגיעים  לגיל של 1000-1500 שנה. [ראה בגלריות]
 

צמרת אלון תבור, עין שמר

למה אלונים לגינה
השימוש בעץ האלון בגינון מעלה את הדיון בתפיסות שלנו על קביעות, ארעיות, סיפוק מיידי או דחיית סיפוקים, איזונים והבנת מצבים אקולוגיים. האלון המקומי, צומח בטבע בקצב איטי ביותר המחייב את המשתמש בו לסבלנות ולאופק מרוחק המזכיר את האופק החינוכי. האלון האירופאי למיניו, עץ שצומח באזור עם השקיה, הוא עץ בעל קצב צמיחה מהיר מאד. המפתיע למי שלא מכיר, שאלון מצוי, אלון תבור, אלון שעם וחבריהם, צומחים בקצב מהיר מאד תחת משטר השקיה בשנים הראשונות.
קצב צמיחה זה מגיע לסדר גודל של 50-150 ס"מ לקודקוד צמיחה במופע אחד עד 3 בשנה. במשתלה, בתנאים מלאכותיים, שתיל אלון מגיע לגובה של 2.00 מ' במהלך של 12-18 חודש, בניגוד לדימוי ולתדמית.
לפיכך, האפשרות לשתול אלונים בתור עץ מוביל מרכזי ולגדל אותם בגינון הפרטי והציבורי אינה נופלת מן הבחירה של עצים אחרים אשר הינם מיובאים וזרים לגינון טבעי. בגינות רבות, אלון שנגיש להשקיה ברמות שונות מגיע לממדים כבירים תוך 15-20 שנה. אלון ארוך העוקצים, אלון שעם ואלון תבור הם מן הזריזים שבאלונים בגינון שלנו. ניתן למצוא עצים רבים שמגיעים לקוטר של 3-4 צול תוך 2-3 שנים ולמימדים גדולים בזמן קצר יחסית. בגינת הבית שלנו, 3 אלונים מרשימים בני 25 שנים בגבהים של 10-15 מטר ובקוטר של 50-65 ס"מ.
היתרון הבולט של האלון הוא שלאחר קליטתו, אין צורך להשקותו והוא מהווה תשתית ליצירת נוי המזכיר חורש טבעי.
ניתן למצוא היום מגוון רחב של שימושים לאלונים בגינון. גינון של פרויקטים גדולים לאורך כבישים בין עירוניים, בכבישים ושדרות בתוך העיר, מחלפים,  בפארקים חדשים, בגנים מוסדיים  ובגינון הציבורי. בשנים האחרונות, עם עליית הרמה של הגינון הביתי, ועם כניסת מאות אלפי בתי אב למגורים צמודי קרקע ניתן לראות התמחות, שילוב ושימוש באלונים בגינון הביתי.
אלון התבור, אלון מצוי, אלון גלעין, אלון שעם הם הבחירה לגן טבעי המסתפק בגשם כמקור השקיה לאחר קליטתו.
אלון התולע, המקומי ואלון זהוב מקפריסין, שבאופן טבעי, מתרבים ברום 500 מ' מתאקלמים יפה מאד בגן.
למי שחשקה נפשו באלון מקומי או מיובא הדורש השקיה, ישנו מבחר של אלונים נשירים, רחבי עלים, שסוע/מפורץ עלים/ארוך עוקצים, מסוגים שונים המוכרים בשמות פופולריים כגון, אלון אנגלי, אלון איטלקי, אלון תורכי, אלון הונגרי, ועוד.
צורת גידול
ניתן לגדל את האלון במספר צורות.
עץ צמרתי עם אמיר צמרת שרץ לגובה ומתאים לאופי של האלון האנגלי ואלונים של האזור הממוזג/קר. עץ צריפי היוצר מעל נוף הגזע צמרת עגולה ומסתעפת.
עץ מפוסל עם גזע אי רגולרי היוצר צורות ייחודיות כפי שקורה בטבע.
עץ מפוצל/מרובה גזעים שאופייני מאד בטבע וניתן למצוא אותו בכל מיני האלונים. 
 
 
אם אתם נמצאים בתהליך של בחירת עץ נוי לגינה, אם אתם מתלבטים, אתם מוזמנים ליצור קשר עמנו בכל עת.
 
איזה עץ אלון לשלב בגינה שלי
חזרה לדף – שילוב אלונים בגינה