top of page
חיפוש

על אלון התבור – Mt. Tabor oak, Q. ithaburensis

עודכן: 17 באוג׳


MTO3001182 - הענק של חסאס

אלון התבור הוא אחד מחמישה מיני אלון שצומחים בישראל בטבע. תפוצתו בישראל היא במישור החוף צפונית לירקון, בגליל התחתון, בעמק החולה וברמת הגולן.  


אלון ובלוט – איור רות קופל , Flora Palaestina  תפוצת אלון התבור, מקור: מיפוי אלוני ישראל


בד"כ, אלון התבור צומח ברום של 0-300 מטרים מעל פני הים. עם זאת, ניתן למצוא פרטים של אלון התבור בגליל העליון וברמת הגולן גם בגבהים שמגיעים ל-1,000 מטרים. בתנאי גידול טובים, אלון התבור צומח לממדים מרשימים - גזע העץ יכול להגיע לקוטר של 100 ס"מ, ושיאני אלוני התבור מגיעים אף לקוטר של 150 ס"מ ויותר. שיאן הקוטר, האלון של צ'אדק הוא בעל קוטר של 230 ס"מ. צמרת עצי אלון התבור הגדולים מגיעה לקוטר של 30 מטרים. הגובה של עצים גדולים מגיע ל-15 מטרים ויותר.


אלון התבור הוא עץ נשיר. באזורים שבהם החורף קר, עלי העץ מתייבשים ונושרים בחודשים דצמבר וינואר. העץ מתחיל ללבלב בחודש פברואר ומגיע לשיא תפארתו במהלך האביב. לאלון יש מספר מחזורי לבלוב (עד 4), שמתרחשים בסוף האביב ובחודשי הקיץ. בתנאי האקלים שלנו, עם ההתחממות הגלובלית, עצים רבים מחדשים את העלווה לפני שהגיעו לשלכת מלאה או חלקית. האלון פורח בפברואר-מרץ.


פרי האלון הוא הבלוט. הוא מורכב מזרע (אגוז) שצומח בתוך כיס (ספלול). הבלוט הצעיר קטן וקשה לאתר אותו. הוא צומח במשך כ-18 חדשים, מבשיל ונושר בין ספטמבר לתחילת נובמבר. אם הבלוט נשאר חשוף לשמש ולחום הוא מאבד את חיוניותו וניצן הצמיחה שלו מתייבש ומת. עץ אלון מייצר כמות שונה של בלוטים מדי שנה, כאשר אחת למספר שנים הוא מייצר כמות רבה של מאות ואלפי בלוטים. הבלוטים נושרים מן העץ ונאכלים ע"י ציפורים, מכרסמים ויונקים (בעיקר חזירים). בתהליך של האכילה והאגירה של בלוטים, הם מופצים למרחקים גדולים. האלון מייצר מספיק בלוטים כדי להבטיח את הריבוי וההפצה שלו בטבע. האיום המיידי על תהליך זה הוא פיתוח של שטחים פתוחים למטרות של כבישים, מגורים, אזורי תעשיה ועוד. הבלוט נובט לאחר תחילת עונת הגשמים, במהלך חודש ינואר. עלי הנבט הצעיר, כמו גם עלים צעירים של העץ, טעימים למאכל של יונקים כמו פרות, עזים וכבשים. לכן רוב הנבטים נאכלים ולא מגיעים לגדל עץ גדול וחזק. אחד מכמה עשרות אלפי בלוטים יגיע לבגרות ויצמח לעץ גדול וחסון.


אלון התבור צומח בסביבה של קרקע חולית או חמרה, אדמה כבדה מנוקזת היטב ועל סלע רך: קרטון ונרי. אלון התבור משגשג באקלים ים תיכוני. העץ נפוץ מחוץ לישראל בלבנון, ירדן, סוריה, תורכיה, יוון ואיטליה. יש לו 2 קרובים, ששייכים לקבוצת Aegilop, אלון אירני הנפוץ באיראן, עירק ותורכיה ואלון תבור גדול קשקשים שנפוץ בתורכיה ויוון. המשמעות היא עץ עמיד לחום ולמשטר גשם קצר של 3 חודשים בחורף ותקופה של 9 חדשים ללא גשם. כמות המשקעים הדרושה לגידולו היא כ-500 מ"מ~ גשם בשנה.


אלון תבור בוגר, יוצר צורות פיסוליות מרהיבות. אני סבור שהעץ הזה הוא העץ היפה ומרשים ביותר שצומח בבר בישראל ובסביבתה וראוי לו להיות העץ הלאומי של ישראל.


גינון

בהיבט הגנני, אלון התבור הוא עץ שבתנאי טיפוח והשקיה צומח בקצב יחסית מהיר - 30-150 ס"מ בשנה בניצן הצמרת לאחר שהוא נקלט. העץ ניתן לעיצוב בצורות שונות. פעולה זו מצריכה ידע וניסיון מוקדם.

זמן שתילה מומלץ בין אוקטובר ליוני.

בשנים הראשונות לצמיחתו, יש להקפיד להשקות את העץ ולשמור על בית שורשים לח בכל עת.

ניתן לשתול את העץ בכל גודל כולל זריעה במקום המיועד.



לקריאה נוספת

עידן קופלר; אלון התבור, אתר עמותת אלוני ישראל - http://tinyurl.com/mttaboroak

אבינועם דנין; אלון התבור, צמחיית ישראל ברשת - https://flora.org.il/plants/queith/

מייק לבנה; אלון התבור, צמח השדה - http://tinyurl.com/mtoatth

מיכאל זוהרי; Q. ithaburensis, פלורה פלסטינה - http://tinyurl.com/mtoatflorap

עזרא ברנע, אלון התבור, אתר המשתלה - https://www.oaks.co.il/product/qithaburensis/

עמותת אלוני ישראל, מיפוי אלוני ישראל - https://tinyurl.com/IORegistry










27 צפיות0 תגובות

Comentarios


bottom of page