top of page
חיפוש

על אלון מצוי - Kermes oak, Quercus calliprinos

עודכן: 17 באוג׳


CAL21042116 – אלון מצוי באודם

אלון מצוי, הוא אחד מחמישה מיני אלון שצומחים בישראל בטבע. האלון צומח בטבע בכל חלקי הארץ בחגורת אקלים שבה כמות המשקעים מעל 500 מ"מ.  


 תפוצת עצי אלון מצוי, מקור: מיפוי אלוני ישראל                                  אלון ובלוטאיור רות קופל , Flora Palaestina



ניתן למצוא את האלון המצוי בכל סוגי הקרקעות, על סלעים מגובה פני הים עד לקו החורש בפסגת החרמון. בין היתר האלון מסתדר היטב עם תשתית של סלעים ומוצא את מקומו בחריצים ועל קירות מצוקיים. האלון יוצר חורש סבוך וצפוף. בתנאי האקלים באזורנו הוא גדל לגובה של 3-6 מטרים עם גזעים בגדלים שונים שבדרך כלל לא עוברים קוטר של 40 ס"מ. באזור החרמון ובמקומות מסוימים בגליל העליון ישנם פרטים בטבע שמגיעים לממדים מרשימים של מעל ל-100 ס"מ עד לקטרים מדודים של 150 ס"מ ויותר. שיאן עצי אלון מצוי בישראל נמצא בהר התברים וקוטרו המדוד הוא 195 ס"מ. צמרת עצי אלון מצוי הגדולים מגיעה לקוטר של 25~ מטרים. פרטים שטופחו באזורים שמורים ומוגנים מגיעים לקטרים גדולים יותר ולגבהים של עד כ 15 מטרים.


אלון מצוי הוא עץ ירוק עד. עליו החדשים מלבלבים וצומחים מדי שנה כאשר העלים מהשנה הקודמת עדיין ירוקים וחיוניים. העץ מתחיל ללבלב בחודש פברואר ומגיע לשיא תפארתו במהלך האביב. לאלון יש מספר מחזורי לבלוב שמתרחשים בסוף האביב וחודשי הקיץ. האלון פורח במהלך חודשי פברואר-מרץ.



פרי האלון הוא הבלוט. הוא מורכב מזרע – אגוז שצומח בתוך כיס – ספלול. הבלוט הצעיר,קטן וקשה לאתר אותו. הוא צומח במשך כ-18 חודשים. מבשיל ונושר בין סוף נובמבר לאמצע ינואר. עובדה זו, מאפשרת לבלוט לשמור על חיוניות לזמן רב. עץ אלון מייצר כמות שונה של בלוטים מדי שנה, כאשר אחת למספר שנים הוא מייצר כמות רבה של מאות ואלפי בלוטים. הבלוטים נושרים מן העץ ונאכלים ע"י  ציפורים, מכרסמים ויונקים גדולים (בעיקר חזירים). בתהליך של האכילה ואגירה של בלוטים מופצים הבלוטים למרחקים גדולים. הבלוט נובט לאחר תחילת עונת הגשמים במהלך חודש ינואר. עלי הנבט הצעיר, כמו גם עלים צעירים של העץ, טעימים למאכל של יונקים: פרות, עזים וכבשים ורובם נאכלים ולא מגיעים לגדל עץ גדול וחזק. מקובל שאחד מכמה עשרות אלפי בלוטים יגיע לבגרות, להיות עץ גדול וחסון. האלון מייצר מספיק בלוטים כדי להבטיח את הריבוי וההפצה שלו בטבע כאשר האיום המיידי על תהליך זה הוא פיתוח של שטחים פתוחים למטרות של כבישים, מגורים, אזורי תעשיה ועוד.


אלון מצוי צומח בכל סביבת קרקע וסלע. המאפיין העיקרי של אלון זה הוא שגשוגו באקלים ים תיכוני. למין הזה יש קרוב (הטקסונומים חלוקים אם זה מין אחר או זהה) אלון שני - Quercus coccifera, שנפוץ לכל אורך חופי הים התיכון מתורכיה ועד טוניס. המשמעות היא עץ עמיד לחום ולמשטר גשם קצר של 3 חודשים בחורף ותקופה של 9 חדשים ללא גשם. מקובל שכמות המשקעים הדרושה לגידולו היא כ-500 מ"מ גשם בשנה. אלון מצוי בוגר, גדל לרוב בטבע במבנה רב גזעי שיכול להגיע לפיצול של יותר מ 20 גזעים שצומחים מצוואר השורש.

 

למה מצוי?

מהיכן קיבל העץ את שמו?

שמו הלטיני – Quercus calliprinos. שם הסוג בא מקלטית  Kaerquez שפירושו "עץ יפה" (להזכירנו שהאלון היה עץ הפולחן העיקרי של הקלטים) שם המין מורכב משתי מלים kalos ( ביוונית=יפה) ו-prin ( ביוונית = אלון ירוק עד). כך זכה האלון המצוי לתואר יפה הן בשם הסוג והן בשם המין.


שמו בערבית - "בַּלוּט بلوط" או "סִינְדיָאן سنديان". ( بلوطة = בַּלוּטָה, צורת יחיד - כלומר פרי אחד וגם שם של עץ אלון אחד) בעוד השם סִנְדְיַאנָה (سنديانة) מציין עץ אלון בודד. השם בלוט Ballut, Balluta) ,Belit) מציין באכדית ובאשורית "אלון" ו"בלוט" (זרע האלון) כאחד ומכאן גם השם הארמי "בַּלוּטָא". מקור המלה "סינדיאן" הוא "משענת" המרמזת על חוזקן הרב של מוטות וקורות המוכנים מהאלון המצוי. מקלות ההליכה הנשענים עליהם עשויים לרוב מענפי הסינדיאן. ראוי לציין שגם התקרה של הבית הכפרי נשענה, במיוחד, על קורות של הסינדיאן.


שמו הלועזי - Kermes oak. חיפוש אחרי המושג Kermes בגוגל הביא אותנו לדף בקישור הזה. השם Kermes מתקשר למספר מילים ומושגים שמתכתבים אחד עם השני - Kermes, Crimson, Quercus, Carmil, Encinos.

״קרמס״ - שמה של תולעת השני, הכנימה של אלון התולע, קרמז, قرمز, בערבית, הוא האלון המצוי.

״קרימזון״ - המילה האנגלית לצבע השני, מהדהדת בשם Kermes והוא קרוב לוודאי מילה זהה בשפות האנגלית והערבית.

שמה של תולעת השני בלטינית echinatus Kermes, מתכתב עם המילה Encinos שהוא השם של האלון בספרדית.

איך מגיעים מכל הפלונטר הזה לשם אלון מצוי?

הסיבה כנראה פשוטה. האלון הזה, הוא האלון הנפוץ ביותר במקומותינו, על כל הטריטוריה. מרום 300 מטר ומעלה, זהו העץ הדומיננטי בחורש והוא מרכיב בד"כ יותר מ 50% ממסת עצי החורש וגם מיני העצים ביחידת השטח. באירופה, במדינות רבות שבהן אלון אנגלי דומיננטי הכינוי שלו הוא אלון מצוי.

מה הגורמים שמאפשרים למין מסוים להיות דומיננטי על פני טריטוריות שונות כל כך?

חוברים כאן מספר גורמים:

1.      אלון מצוי משגשג בכל סוג קרקע וסלע באזור. הוא לא בררן.

2.     עלי אלון מצוי קוצניים בגיל צעיר ויוצרים לו כיסוי מגן מרעיה.


אלון מצוי בצורת חרוט מעוצב ע"י רעיית בקר


3.     הבלוט של האלון המצוי מכיל יותר חומצה טאנית שמעניקה לו חיוניות. בעלי חיים הניזונים מבלוטים, יעדיפו על פניו את הבלוט של אלון התבור.

4.     הבלוט של האלון המצוי, מבשיל ונושר באמצע נובמבר עד אמצע ינואר. תקופה קרירה וגשומה שמבטיחה לבלוט יכולת נביטה ומעניקה לו יתרון ודוחקת כל מין אלון אחר ועצי חורש רבים בתחרות על מקום מחיה.


גינון

בהיבט הגנני, אלון מצוי הוא עץ שבתנאי טיפוח והשקיה צומח בקצב בינוני ומוסיף צימוח של 30-100 ס"מ בשנה בניצן הצמרת לאחר שהוא נקלט. בשנים הראשונות, קליפת האלון חלקה בצבע לבן. עם השנים הקליפה מחליפה צבע לחום כהה עם פיצולים. העץ ניתן לעיצוב בצורות שונות. פעולה זו מצריכה ידע וניסיון מוקדם.

זמן שתילה מומלץ בין אוקטובר ליוני. בשנים הראשונות לצמיחתו, יש להקפיד להשקות את העץ ולשמור על בית שורשים לח בכל עת. ניתן לשתול את העץ בכל גודל כולל זריעה במקום המיועד.


לקריאה נוספת

 

עידן קופלר; אלון מצוי, אתר עמותת אלוני ישראל - http://tinyurl.com/kermesoak

אבינועם דנין; אלון מצוי, צמחיית ישראל ברשת - https://flora.org.il/plants/quecoc//

מייק לבנה; אלון מצוי, צמח השדה - http://tinyurl.com/callatth

מיכאל זוהרי; Q. calliprinos, פלורה פלסטינה - http://tinyurl.com/calatflorap

אמוץ דפני וסאלח עקל ח'טיב, שמות עץ האלון ופתגמיו, http://tinyurl.com/oaknames

עזרא ברנע, אלון מצוי, אתר המשתלה - https://www.oaks.co.il/product/ qcalliprinos/ 

עמותת אלוני ישראל, מיפוי אלוני ישראל - https://tinyurl.com/IORegistry

 

 

 

21 צפיות0 תגובות

Comentários


bottom of page