top of page
חיפוש

על קצב צימוח של עצי אלון

עודכן: 17 באוג׳

כמה שנים לוקח לאלון לתת צל?

כמה שנים עוברות עד שעץ מתעצב ומגיע למימדים גדולים ומרשימים?

כמה זמן צריך להגן ולשמור על שתיל האלון?

אפשר לשתול עץ אלון שיצמח אבל לא יהיה גדול?

האם האלון צומח לגובה או לצדדים?

אני רוצה עץ גדול ומרשים עכשיו.

השאלות הללו מייצגות את הצורך והרצון שלנו לעולם המיידי. לשתול ולקבל תוצאה מיידית. אלונים צומחים בקצב שלא נראה לעין אלא בפסקי זמן. בפוסט אתייחס לשאלות אלו ולנושא של צימוח וקצב צימוח של אלונים.

טיפ למגדל – אין סיפוק מידי. הסבלנות משתלמת.


נביטה

    


בלוטי האלונים, כל אחד לפי מינו, מבשילים בין חודש אוגוסט לחודש ינואר. זמן קצר אחר ההבשלה הם נובטים ומתפתחים. בתמונות, נבטים של בלוטים מסוף שנת 2023.

בשנת חייהם הראשונה, כתלות בתנאי הגידול, בקרקע, במצע ובמרחב יתפתחו השתילים בקצב שונה לפי מין האלון ובעיקר לפי הפרט. כיוון שהנבט צומח מבלוט =זרע, יש ביניהם שונות. חלקם איטיים, רובם בעלי קצב מסוים מהיר יותר או פחות וחלקם מהירים.

התצפיות שלי מראות שהמהירים בנבטים צומחים בעונתם הראשונה בקצב שעשוי להגיע ל 100-120 ס"מ ויותר.

לפרטים אלה, יש סיכוי טוב להיות הצמחים המהירים בטבע וכמובן גם במשתלה ובגינון.

 

נשירה

נשירה הינה תהליך של הזדקנות ומות עלי האלון. הנשירה מתרחשת בפרקי זמן שונים, תלוי מין האלון (וגם בסוגים אחרים תלוי סוג ומין). עלי האלון (תלוי המין) מתחילים להתייבש ולקבל צבע חום, צהוב, אדום וכל הגוונים ביניהם מחודש ספטמבר עד לחודש ינואר. לאחר ההתייבשות בתהליך הדרגתי עלי העץ נושרים. חלקם זקוקים לרוח חורפית חזקה לנשירה. לעצים אלה קוראים אלונים נשירים.

מחזור חיי העלים קצר מ 12 חדשים. האלונים הנשירים בישראל הם אלון התבור, אלון תולע, אלון שסוע ואלון חרמוני. האלון האנגלי ואלון ארך עוקצים הם מיני אלונים נשירים שמיובאים מאירופה.

בשנים האחרונות, עם השינוי החריף של תנאי האקלים ועליית הטמפרטורה, יש אלונים שתהליך נשירת עליהם מתעכב במספר שבועות או חודשים ספורים ואנחנו מוצאים את העצים עם העלווה שלהם גם בינואר או עד תקופת הלבלוב. תופעה זו אופיינית גם לגידול של אלונים מחוץ לאזור הטבעי שלהם וניתן לראות אותה בעצי אלון תולע שצומחים ברום נמוך מאזור הגידול הטבעי שלהם.

לתופעה הזו קוראים נשירה מותנית. אלון התבור הוא המין העיקרי שמציג תופעה זו.

ישנם מיני אלונים, ועוד סוגים אחרים של עצים, בעיקר ממשפחת האלוניים, שהעלים שלהם מזדקנים, מתייבשים ולא נושרים. התופעה הזו קרויה באנגלית marcescence ומשמעותה, שמירת העלים היבשים על העץ החי. חלק ממיני האלונים נושאים את עליהם ירוקים גם בשלב ההזדקנות ומשירים אותם לאחר עונת הלבלוב החדשה. למופע הזה קוראים אלונים [עצים] ירוקי עד. מחזור חיי העלים כאן ארוך מ 12 חדשים. האלון המצוי הוא היחיד בצמחיית ארצנו שמציג תופעה זו. אלון הגלעין ואלון השעם הינם אלונים ירוקי עד שמיובאים ממערב הים התיכון. אין הבדל בכמות הנשירה של עלים מאלונים נשירים ואלונים ירוקי עד.

 

לבלוב

לאחר החורף יוצאים העצים מתרדמתם בלבלוב נפלא שמבשר צמיחה וחיים חדשים. זהו לבלוב אביבי.

    


הלבלוב מתחיל, כתלות במין, בחודש פברואר ונמשך מספר שבועות. בעת הלבלוב מתפתחים אברי הרביה, פרחים זכריים בצורת אשכולות ופרחים נקביים זעירים, קשים להבחנה בצורת רימון, מהם יתפתחו הבלוטים. במקביל, ניצני העלים פורצים ומצמיחים את הדור הבא של הענפים והעלים. העלים מתפתחים על ענפים קטנים באורכים קצרים המתאפיינים במספר ס"מ עד 10-20 ס"מ.

לאחר האביב, ישנן תקופות נוספות של לבלוב. לבלוב שרביטים.

 

לבלוב - שרביטים

      


ההתפתחות של האלון למרחב: גובה ורוחב, מתרחש בלבלוב שרביטים. לבלוב זה, מתחיל בתחילת הקיץ ויכול לחזור על עצמו פעמיים נוספות עד הסתיו. לבלוב זה מצמיח שרביטים במימדים שונים מסנטימטרים ספורים עד 100 ס"מ ויותר. במהלך עונה, לבלוב השרביטים יכול להוסיף להיקף של האלון סנטימטרים בודדים עד 150 סנטימטרים ויותר, תלוי מין, עונה ותנאי הגידול של האלון.

כאשר עץ נמצא בתנאי גידול טובים, הוא מאוקלם ומקבל השקיה סדירה, הוא מוסיף צימוח שרביטים במעטפת שלו בממוצע 50 ס"מ ויותר. לפיכך, עץ שתול באדמה בתנאים משובחים צפוי לצמוח תוך 10 שנים לגובה של 5.00 מטרים ויותר.

 

צורות צמיחה למרחב

אלונים צומחים לתוך החלל הפנוי להם. תצפית על אלונים רבים בשטחים פתוחים או במרחב פתוח, מראה צורת צימוח  כדורית.


אלון תולע – תצורת צימוח כדורית – גיל העץ 32 שנים



אלון מצוי – תצורת צימוח כדורית – גיל העץ 32 שנים

 


אלון מצוי – תצורת צימוח ברושית – גיל העץ 20 שנים


כאשר לאלון יש מרחב צר, הוא צומח אל האור ויוצר צורה ברושית. במקרה לפנינו, אלון שצמח בין עצים גדולים ממנו. כאשר הם התפנו, נותר האלון עם צורת הצימוח הצרה/גבוהה. צימוח כזה מתרחש בהיעדר מרחב פנוי ולעיתים נדירות כמאפיין גנטי. תצורה זו מכונה בלועזית fastigiate.

 

קצב הצמיחה והתחדשות של החורש הטבעי

כאשר אלון צומח בטבע, התצפיות והמדידות מראות אלונים גדולים עם קוטר צמרת שיא של 30 מטרים. בתנאי גינון, צמרות האלונים מתפתחות לקוטר של 20-30 מטרים במהלך של 75 שנים ופחות. המשמעות היא צימוח היקפי ממוצע של 35 ס"מ לשנה לעץ בקוטר של 25 מטרים. אחד משיאני הארץ, האלון של פועה, אלון גלעין בקיבוץ העוגן, נשתל בשנת 1949 וקוטר צמרתו  כ 30 מטרים. קצב הצמיחה ההיקפי הממוצע שלו הוא 40 ס"מ לשנה. סביר שהיום הוא לא מוסיף להיקף ורוב הצימוח שלו נעשה בשנים קודמות


האלון של פועה - אלון גלעין – קוטר צמרת 30 מטרים. שנת שתליה 1949


בדוגמה הבאה, אלון תבור שנשתל בשנת 2004 במושב משמרת. קוטר צמרתו 20 מטרים. זהו קצב צמיחה מהיר ביותר שנובע כנראה משילוב של פרט מהיר, אדמת חמרה משובחת וטיפול מסור. קצב הצמיחה ההיקפי הממוצע של האלון כאן הוא 100 ס"מ לשנה. זהו קצב צימוח שרביטים של 50 ס"מ בשנה.


אלון התבור – קוטר צמרת 20 מטרים. שנת שתילה 2004


עיבוי הגזע

שתילים מהירים של אלונים  צעירים במשתלה מגיעים לקטרים של 1-4 ס"מ במהלך שנתיים עד ארבע שנים. תצפיות על עצים נטועים גדולי מידות מראות קצבי עיבוי של גזעים של 1.5 ס"מ ויותר בשנה.


1. דוגמה של האלון של פועה – אלון גלעין, קיבוץ העוגן

העץ בעל קוטר מדוד של 120 ס"מ משנת 1949

תוספת שנתית של 16 מ"מ בשנה לקוטרו.

 

2. הדוגמא של אלון מצוי בגן אלונים, גבעת חיים

עץ בעל קוטר מדוד של 90 ס"מ משנת 1965

תוספת שנתית של 15 מ"מ בשנה לקוטרו

 

3. אלון תבור שמת בחורשת טל

עץ בקוטר מדוד של כ 120 ס"מ – 100 טבעות. בהנחה שטבעת מייצגת שנת צמיחה.

תוספת שנתית של 12 מ"מ בשנה לקוטרו

 

4. אלון תבור בחורש מתחדש בגבעת עדה


עצים בקוטר מדוד של 40 ס"מ משנת 2002

תוספת שנתית של 18 מ"מ בשנה לקוטר


קצב התפתחות של החורש הטבעי

צילומים מרחבי המדינה מעידים שהחורש הטבעי באזורנו היה מדוכא ובמקומות רבים מבורא. החורש הטבעי שאנו רואים בכרמל, בגליל העליון, בגליל התחתון ובגולן, היה מדוכא עד קום המדינה ב 1948 ובאזורים מסוימים עד שנות ה 60. החורש הטבעי בישראל חידש ומרחיב את אזורי הגידול שלו במהלך מאה השנים האחרונות. אנשים ששותלים עצים, אנשים שחיים ליד חורש, יכולים להעיד על קצב צימוח מפתיע. דוגמא בולטת היא החורש המפותח של אזור נחל כזיב בגליל המערבי.

 

 

ניתן לראות שטחי חקלאות נטושים שהפכו לחורש עם עצים מפותחים.

עצים מגיעים למימדים, קוטר ופריסת צמרת מרשימים במהלך של 15-25 שנים.

 

מילת המפתח בנושא קצב היא

סבלנות

67 צפיות0 תגובות

Commentaires


bottom of page