לבלוב אדום של אלון מצוי
במהלך אפריל 2017 נחת על שולחני הירחון של אגודת האלונאים הבינלאומית IOS – The International Oak Society. בירחון ברכה על הצטרפותו של חבר חדש מאחת ממדינות האזור דוברת ערבית. לאחר מספר חילופי הודעות ביני לבין אותו חבר, החלטתי להוסיף לפרופיל הקבוצה של "עצי אלון – Quercus – oak trees" בפייסבוק מידע נוסף על השמות של עצי האלון באזורינו בשפה הערבית. נעזרתי במאמר של א. דפני וס. ע. ח’טיב "שמות עץ האלון ופתגמיו".
3 מיני האלונים הנפוצים במרחב של מדינת ישראל הם אלון מצוי, אלון תבור ואלון תולע. לכל אחד מן העצים הללו יש שם/כינוי בערבית. משך את תשומת ליבי השם של אלון התולע. אלון התולע' קרוי באנגלית Allepo/Cypress oak, קרוי בין הבוטנאים בשמו הלטיני Quercus boissierii על שם פייר אדמון בואסייה (Pierre Edmond Boissier) בוטנאי ומתמטיקאי חשוב שפעל גם באזור זה במאה ה 19. השם של אלון התולע באגודה הבין לאומית הוא Quercus infectoria ssp. veneris. דפני וחטיב כותבים על האלון הזה: “שמו המדעי של מין זה מנציח חוקר שוויצרי דגול (1882 -1810) Edmund Boissier שחיבר חמישה כרכים עבי כרס בשם “”Flora Orientalis״ שעסקו בצמחית המזרח התיכון. אלון התולע מכונה גם בשם “בַּלוּט עָפְסִי״ (بلوط عفصي = אלון העפצים) או “עָפְס” (عفص”= עפץ), שם המציין לעתים נדירות גם את אלון התבור וכן מיני אלונים אחרים, המצויים במרחב שבין ספרד לפרס ואינם גדלים בארץ. מסתבר ששמו של אלון התולע בערבית بلوط عفصي, בַּלוּט עָפְסִי הוא בעצם “אלון העפצים” המתאר את ריבוי העפצים על אלונים בכלל ובאלון זה בפרט ומתייחס ללרוה [תולעת] אשר גדלה בתוך ענפיו ומהווה גלגול של הצרעה שיצרה אותה. השם הזה הזכיר לי את המאמר המאיר של משה רענן: “ולא פרעתיך מאה עפצי” העוסק באלון התולע.
מכאן התגלגלתי למאמר נוסף של משה רענן: “מביא תכלת וארגמן ותולעת שני שזורין – כרמיל”, ולמאמר “תקוות השני” של זהר עמר. שמה העברי של הכנימה [תולעת] ממנה מפיקים את צבע השני הוא “כרמיל מצוי”. באנגלית שמה Kermes ובלטינית, Kermes echinatus. בערבית שמה “קרמז”. קרמז, הוא גם אחד מן השמות בערבית של עץ האלון המצוי. יצאנו מאלון התולע וחזרנו לאלון המצוי אשר שמו האנגלי הוא Kermes oak. חיפוש אחרי המושג Kermes בגוגל הביא אותי לדף בקישור הזה. השם Kermes מתקשר למספר מושגים שמתכתבים אחד עם השני: Kermes, Crimson, Quercus, Carmil, EncinosKermes, שמה של תולעת השני, הכנימה של אלון התולע, קרמז, قرمز, (בערבית האלון המצוי). Crimson, המילה האנגלית לצבע השני, מהדהדת בשם Kermes והוא קרוב לוודאי מילה זהה בשפות האנגלית והערבית. Quercus, שמו של האלון במספר שפות אירופאיות ובלטינית מתכתב עם Kermes, שמה של תולעת השני בלטינית Kermes echinatus, מתכתב עם המילה Encinos שהוא השם של האלון בספרדית.
על האלון, הצבע האדום, הצבע הלבן ועוד
האלון המצוי, Kermes oak, נקרא בשמו המדעי Quercus calliprinos, נחשב ע”פ הטקסונומיה לוורסיה או תת מין של אלון הצומח במרכז ומערב הים התיכון אשר שמו Quercus coccifera או בתרגום חוזר לעברית, אלון שני.
לבלוב אביבי של אלון השני
הטקסונומים, מחלקים את עצי האלון למספר קבוצות עיקריות הכוללות בין היתר:
אלונים לבנים, white oak group - בקבוצה זו, אלון תולע, אלון אנגלי, אלון גלעין ועוד רבים
אלונים אדומים, red oak group - בקבוצה זו, אלון אדום, אלון בקלי, אלון שומרד ועוד רבים.
אלונים שסועים – Quercus cerris
האלון המצוי משתייך לקבוצת האלונים השסועים.
בא בעת, צומח לו בארצות הברית אלון אשר זכה לשם העממי, Scarlet oak או בלטינית Quercus coccinea ובתרגום לעברית, שמו חופף לשמו של אחיו מרחבי הים התיכון, אלון השני, Quercus coccifera. בעוד שאלון השני התיכון שייך לקבוצת האלונים השסועים, אחיו האמריקאי, שייך לקבוצת האלונים האדומים.
הבוטנאים הקדומים ו/או אחיהם מן המאות האחרונות, הינם חדי עיין ובעלי בקיאות רבה במסתרי הצומח והעצים. לשמות שהעניקו לעצים יש משמעות והקשר לצורה, מופע, צבע, יחס, שפה, תרבות, הסטוריה ועוד קטגוריות כאלה ואחרות.
השאלה שאני העליתי עד היום בפורום מצומצם יחסית על המקורות לשמות של קבוצות האלונים: מהיכן הבחירה של שם הקבוצה אלונים לבנים? מדוע קוראים לאלון האדום, לאלון השני ולקבוצה שלהם האלונים האדומים, וכן, איך זה שעץ אלון שהוא אלון עם שם אדום – אלון השני, שייך לקבוצה של אלונים שסועים?
コメント