מיכאל אבישי – 2018-1935
מאת: עזרא ברנע
את מיכאל אבישי הכרתי לראשונה ביום עיון אלונים בישראל, שנערך בתחילת ינואר 2012 בגן הבוטני בירושלים. הכרות קצרת ימים, בעלת משקל סגולי רב. זו היתה תחנה משמעותית במסלול לימודי בתחום האלונים. שנה מאוחר יותר, זימנתי את מיכאל להשתתף כמרצה מרכזי ביום עיון אלונים שערכתי בחודש מרץ 2013 במשתלה. הרצאת מבוא זו על עץ האלון היא הראשונה שאני מכיר אשר בה מיכאל מופיע באינטרנט.
מיהו האלון – ד”ר מיכאל אבישי בהרצאה על האלונים.
מבוא, סימני היכר, הקבוצות הגדולות, רביה, התמיינות, שונות, אקולוגיה, חשיבות ובעיות.
צולם ב 18.3.2013 במסגרת יום עיון במשתלה. למצגת בסרטון, הקלק כאן.
ההיכרות ביננו העמיקה והלכה, ואני מרשה לכנות את מיכאל האב הרוחני שלי בתחום האלונים. היינו מתקשרים ומדברים בנושאי אלונים באופן די תכוף. אני הייתי מעביר למיכאל חומרים ממרחבי הרשת הדיגיטלית, מיכאל התפעם, התרגש והתלונן שקשה לו עם הפעלת כל המדיות הללו. הוא תמיד ביקש שאשלח לו חומר בדוא”ל. מיכאל עודד אותי להצטרף לעמותת האלונים הבינלאומית - IOS, שבה הוא היה חבר פעיל וגם משתתף בוועדת השמות.
באוקטובר 2015, התפרסם באתר Mynet, של הקיבוצים, פוסט תחת הכותרת: בלוט ענקי נמצא בקיבוץ אילון.
אני מעביר למיכאל את התמונה אחר הצהריים. מאוחר יותר, מקבל טלפון ומיכאל מציע שנקפוץ למחרת לקיבוץ כדי לחזות בעיננו בפלא.
ואכן, קפצנו שנינו בבוקר לקיבוץ בחיפושינו אחרי המקור לבלוט המרשים.
מיכאל בקיבוץ אילון ליד אלון תולע מרשים.
הסיור שלנו בקיבוץ ושלל הבלוטים שמצאנו שם תועד בגלריה הזו.
מיכאל בשנים הללו היה עסוק בשלל נושאים, ובהם לימוד והגדרה של האלון החרמוני. זכיתי לקבל ממנו לעיון טיוטות של המאמרים שהתפרסמו בעברית בכתב העת “כלנית” ובאנגלית באתר של האגודה הבינלאומית, IOS בעריכת של אורי פרגמן.
בהתכתבויות הללו, מיכאל אישר לי בין היתר לפרסם את מגדיר האלונים בארץ ישראל שהוא ערך.
באוקטובר 2017, טיילתי עם זוגתי חנה בטיול בירושלים, בחיפוש אחרי בלוטים של אלון ערמוני בגן טבצ’ניק. כשהיינו בהר הצופים, התקשרנו למיכאל, ללא הודעה מוקדמת. תוך 10 דקות מיכאל הגיע במכנסיים קצרים וסנדלים, והוביל אותנו במרצו הרגיל בשבילי הגן שהוא נטע במו ידיו. הביקור בגן מתואר בפוסט הזה.
באוקטובר שנת 2018, התקיים בדייויס קליפורניה הכנס של אגודת האלונים הבינלאומית המתקיים אחת לשלש שנים. היו לי תוכניות להציע לאגודה להתארח בכנס של שנת 2021 בירושלים בגן הבוטני. כאשר התקשרתי למיכאל, התברר שבתאונה שאירעה לו, הוא שבר את רגלו ונזדקק לטיפול שמנע ממנו להגיע לכנס. בשיחות שהיו לי איתו בתקופה הזו, הוא נשמע נמרץ ונחוש לשוב לפעילות רגילה. הידיעה העצובה על פטירתו השאירה בי ובכל אוהביו חלל גדול.
באפריל 2019, הכרזנו קבוצת עמיתים על הקמת עמותת אלוני ישראל. במהלך הטקס, הזמנו את בני משפחתו להעניק להם תשורה והוקרה על פועלו לקידום מעמד עצי האלון בארץ. במעמד זה הודענו שפרויקט מיפוי אלוני ישראל, יקרא על שמו.
תמונת מסך של פרויקט מיפוי אלוני ישראל ע”ש מיכאל אבישיסיפור חייו המרתק של מיכאל מופיע ברשת במספר מקומות, ומעלה תמונה של ילד שנולד בגרמניה, נמלט מן השואה, הגיע לישראל בתחילת דרכה, פילס את דרכו כנער והקים משפחה, עבד כגנן, השתלם, למד, הפך לחוקר איש רב צדדים, סקרן וידען שמרחב הידיעות שלו כולל דיסציפלינות רבות.
בשבילי, איש שגדל בשטח כגנן, תמיד נשאר גנן – גם אם, התפתח ללימודים ומחקר שטח חובק עולם. מיכאל הוא – איש חביב על כל הבריאות, צנוע ועניו. הוא המודל הראוי שאני נושא עמי קרוב ללבי.
בסרטון המצורף, מיכאל מדריך את אנשי גבעת ברנר עם איציק בירן על הגינון הים תיכוני שהוא טיפח בגן הבוטני בגבעת רם.
מיכאל מוביל אותנו ליד עצי אלון ערמוני בגן טבצ’ניק
תודה לעופר הוכברג מגבעת ברנר, אשר מצא בספריית הוידאו שלו, סרט שהוא הקליט באוגוסט 2013, בעת הסיור. הסרט שעלה כעת לרשת מחכה לעריכה ולהפצה בקהל הרחב.
מאמרים שמיכאל כתב או השתתף בהכנתם
מיהו האלון – מבוא להכרת הסוג – מאמר
מיהו האלון – מבוא להכרת הסוג – שקפים מתוך הרצאה ביום עיון אלונים 2013